1. Vlakke ondergrond creëren

Om te zorgen voor een mooi glad en strak betonblok is een vlakke ondergrond van belang. Plaats hiervoor een stevige staalplaat onder de mal. Hierdoor kunt u de mal gemakkelijk verwijderen wanneer het gestorte beton hard is geworden. Let op dat de staalplaat en de mal op een vlakke ondergrond staan, anders kan het beton niet recht worden afgestreken.

2. Schoonmaken

Maak de mal goed schoon. Heeft u al een storting gedaan? Zorg dan dat zowel de plaat als de mal grondig worden schoongemaakt. Het is vooral belangrijk dat er geen cement meer tussen de opening van de mal zit. Wanneer de mal niet goed sluit, zal dit ten koste gaan van de kwaliteit van het betonblok.

 

3. Ontkistingsolie aanbrengen

Wanneer de mal goed is schoongemaakt en dus vrij is van betonresten, adviseren wij om ontkistingsolie aan te brengen. De olie zorgt ervoor dat het beton niet aan de mal hecht, waardoor u de mal gemakkelijk kunt openen en het betonblok onbeschadigd uit de mal kunt halen.

.

4. Beton storten

Giet de mal vol met beton. De samenstelling van het beton bepaalt u zelf; experimenteer en ontdek welke verhoudingen voor u de beste blokken produceren. Zorg dat er voldoende beton in de mal wordt gestort. Het is beter om iets van het beton weg te gooien dan dat de mal niet precies is gevuld.

5. Gladstrijken

Om een strak betonblok te produceren, strijkt u de oppervlakte van het beton helemaal glad met een troffel. Het is belangrijk dat de mal op een vlakke ondergrond staat (zie stap 1), anders is het niet mogelijk om het beton goed af te vlakken. De gladgestreken kant is een van de zijkanten van het blok. Wanneer hiermee een muur wordt gestapeld, dient deze er natuurlijk netjes uit te zien.

6. Uitharden

Wacht tot het beton hard is. Dit is afhankelijk van de samenstelling van het beton, het weer en de grootte van de mal. Gemiddeld is het blok binnen een dag klaar om te worden ontkist.

7. Pinnen en keggen verwijderen

Om het betonblok te ontkisten, verwijdert u eerst de pinnen en keggen. Deze zijn er gemakkelijk met een hamer uit te slaan.

8. Mal openen

Wanneer het blok goed hard is en de pinnen en keggen zijn verwijderd, is de mal eenvoudig te openen. Voor het openen van de mal zijn geen extra hulpmiddelen nodig. Wanneer het blok goed hard is, zijn de twee helften van de mal met één beweging los te maken van het betonblok. Een tip hierbij is om het beton niet te lang in de mal te laten zitten: dit kan het openen vermoeizamen.

9. Uw blok is klaar!

Wanneer u de mal heeft verwijderd, is het betonblok klaar. Met onze accessoires zoals de hijsjuk en stenenklem zijn de door u geproduceerde blokken eenvoudig te verplaatsen, draaien en stapelen.

Hoe kantelt u uw blok?

Bekijk deze video om te zien hoe u met slechts enkele accessoires een blok kantelt.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Start uw eigen betonblokkenproductie en vraag vrijblijvend een offerte aan. U kunt de mallen zelf afhalen of het transport door ons laten verzorgen. Na het doorgeven van uw afleveradres ontvangt u een offerte inclusief transportprijs.

Offerte aanvragen